ثبت شرکت در ترکیه 🏢 + مراحل و هزینه ها در سال 2024
طی چند سال اخیر کشور ترکیه به عنوان یکی از کشورهای اوراسیایی و خاورمیانه به دلیل ثبات اقتصادی و سیاسی، اقتصاد پیشرفته، نرخ بیکاری کم، تورم پایین، برنامهریزیهای اصولی برای زیرساختهای سرمایهگذاری و تولید یکی از ۲۰ کشور توسعه یافته جهان است. لذا ثبت شرکت در ترکیه به عنوان یک مسیر کارآفرینی متمایز مورد توجه سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی واقع شده است. کما اینکه موقعیت استراتژیک و قرابت جغرافیایی آن با ایران باعث شده یکی از گزینههای اصلی برای ایرانیان جهت مهاجرت به ترکیه و اخذ اقامت موقت باشد.
فهرست مطالب
شرایط ثبت شرکت در ترکیه
لازم به ذکر است عنوان کنیم که ثبت شرکت در ترکیه برای مهاجرین تبعات اقامتی دائم را به دنبال نداشته لذا افراد میتوانند با ثبت شرکت، دریافت اجازه کار، پس از کسب اقامت یک ساله، پرداخت مالیات و درآمدزایی به مدت ۵ سال و تمدید اقامت موقت خود، بعد از ۵ سال نسبت به اخذ تابعیت دائم و شهروندی اقدام کنند. ایرانیان با پاسپورت ایرانی میتوانند در راستای دریافت اقامت ترکیه، تجارت و کسب و کار با فراهم کردن شرایط زیر این رویه را دنبال کنند. از جمله شرایط ثبت شرکت در ترکیه عبارتند از:
- داشتن حداقل سرمایه برای کارآفرینی به میزان ۳۵ هزار دلار آمریکا
- داشتن طرح یا بیزینس پلن قوی و تایید آن از سوی اداره کار کشور ترکیه و اثبات درآمدزایی آن
- استخدام و بیمه حداقل ۵ کارمند یا کارگر به مدت ۳ سال و پرداخت حقوق و مالیات
- ارائه گزارش از روند کار شرکت و اثبات درآمدزایی، مزایا و سودآوری آن در کنار استخدام ۵ فرد ترک تبار
- شغل ایجاد شده به واسطه کارآفرینی باید از مشاغل با کیفیت بوده و حقوق ماهانه کارمندان آنها متناسب با حقوق معین شده از سوی دولت ترکیه باشد.
پربازده ترین صنعت های سرمایه گذاری ترکیه
مسلماً هدف سرمایهگذاران بینالمللی و خارجی از انتقال سرمایه، ایجاد کارآفرینی، ثبت شرکت در کشور ترکیه رسیدن به درآمد زایی، سودآوری، حفظ سرمایه و چند برابر کردن آن و همچنین برخورداری از تبعات سرمایهگذاری در این کشور است. در این راستا توجه به بازار کار و اقتصاد ترکیه کمک میکند سرمایهگذاران از پربازدهترین و سودآورترین صنعت سرمایهگذاری مطلع شده و سرمایه خود را در این حوزه به کار ببندند. از جمله مهمترین و پربازدهترین زمینههای سرمایهگذاری در ترکیه عبارتند از؛
- بازار املاک: با توجه به اینکه ترکیه از معدود سرزمینهایی است که از طریق خرید ملک شهروندی و تابعیت را به متقاضیان اعطا میکند لذا در بین کشورهای خاورمیانه سرمایهگذاری در بازار املاک و مستغلات به دلیل رشد قابل توجه بسیار سودآور است.
- صنعت مواد غذایی: ترکیه از جمله مهمترین تولیدکنندگان مواد غذایی با کیفیت و متنوع بوده و از صادرات بالایی برخوردار بوده و سرمایهگذاری در این حوزه بسیار پر بازده است.
- توریست: کشور زیبای ترکیه دارای جاذبههای گردشگری فراوان مانند: شهرهای تاریخی و طبیعت گردی، سواحل زیبا، غذاهای دلپذیر، فرهنگ غنی و امکانات رفاهی تفریحی فراوان است.
- صنعت پوشاک و نساجی: محصولات پوشاک و همچنین صنعت نساجی ترکیه به دلیل کیفیت بالا و برخورداری از طراحی مدرن و نوین در سراسر جهان علیالخصوص ایران پرطرفدار است.
مزایای ثبت شرکت در ترکیه
مسلماً همه کشورها مهاجرپذیر سعی میکنند اقتصاد خود را با جذب سرمایههای بالقوه و بینالمللی قدرتمندتر کنند. از این رو دارای قوانین و پیچیدگیهای خاصی در این زمینه هستند. اما کشور ترکیه در میان کشورهای اروپایی به دلیل هزینههای زندگی کم، نرخ تورم و مالیات پایین و قوانین راحت در کارآفرینی به یکی از کشورهای جذاب برای سرمایهگذاری و ثبت شرکت تبدیل شده است. لذا مزایای ثبت شرکت در ترکیه محدود به موارد فوق نبوده و شامل مزیتهای زیر برای سرمایهگذاران خارجی است.
- امکان سرمایهگذاری برای افراد خارجی به صورت مستقل و بدون مشارکت با شهروندان ترک
- سریع و آسان بودن فرایند ثبت شرکت در ترکیه
- امکان دریافت اقامت کوتاه مدت از طریق ثبت شرکت در ترکیه و تبدیل آن به اقامت دائم پس از ۵ سال پرداخت مالیات و درآمدزایی ثابت شده
- میسر بودن افتتاح حسابهای ارزی با واحد یورو، دلار آمریکا، لیر و امکان مراودات تجاری با دیگر کشورها
- دریافت وام از بانکهای ترکیه
- نرخ مالیاتی کم ترکیه در مقایسه با کشورهای اروپایی و آمریکایی
- عدم نیاز به تهیه دفتر کار جداگانه برای ثبت شرکت و امکان بهرهبندی از دفتر کار خانگی
- امکان توسعه صادرات خدمات و محصولات ایرانی
- توسعه واردات به دلیل برطرف شدن مشکلات ناشی از تحریم برای تجار ایرانی و کارآفرینان
- رفع محدودیتهای نقل و انتقالات ارزی
- امکان دریافت اقامت تجاری برای مدیران و خانواده و امکان دریافت شهروندی پس از تمدید ۵ ساله اقامت
- ثبت شرکت و بهرهمندی از امتیاز مهاجرت به آمریکا کانادا و انگلیس
صفر تا صد مراحل ثبت شرکت در ترکیه
سرمایهگذاران چنانچه در طول پروسه ثبت شرکت مراحل اداری آن را به موسسات مشاور بسپارند میتوانند از خدمات آن بهرهمند شده و تنها برای مراحل دفترخانه و امضای سند حضور پیدا کنند. کما اینکه به دلیل پیچیدگیهای ثبت شرکت در ترکیه لازم است که از یک موسسه امن و معتبر کمک بگیرید. لذا جهت آشنایی و آگاهی بیشتر شما عزیزان مراحل ثبت شرکت در ترکیه به شرح زیر است.
- مشخص کردن مکان شرکت( خرید یا اجاره دفتر کار)
- ارائه آدرس و مدارک دفتر به سازمان امور شرکتهای ترکیه
- ارائه گذرنامههای ترجمه شده شرکا
- تنظیم اساسنامه شرکت به زبان ترکی و ارائه آن برای بررسی و تایید از سوی سازمان امور شرکتهای ترکیه
- دریافت شماره مالیات سهامداران شرکت از اداره مالیات
- تکمیل فرم مخصوص مربوط به ثبت شرکت در ترکیه
- مراجعه به اتاق بازرگانی ترکیه و تکمیل فرمهای مربوطه
- تکمیل فرم تعهد اتاق بازرگانی
- مراجعه بازرسان دفتر املاک برای بررسی و تایید آدرس فیزیکی شرکت و اثبات فعالیت شما در آن مکان
- ثبت رسمی امضای مدیرعامل در اداره ثبت احوال
- تایید رسمی اساسنامه در اداره ثبت احوال
- افتتاح حساب بانکی شرکتی و دریافت مدارک کارت بانکی و اینترنت بانک
- انتقال مبلغ خواسته شده برای اعتبار مالی شرکت به حساب بانکی
- معرفی مشاور مالی و حسابدار ترک و تصدیق دفاتر حسابداری
برای ثبت شرکت در ترکیه به چه مدارکی نیاز است؟
جهت ثبت شرکت علاوه بر داشتن سرمایه و شرایط لازم نیاز به مدارک اولیه هویتی و ثبتی است که سرمایهگذاران بین المللی باید مانند اشخاص حقوقی و حقیقی داخلی آن را به سازمان امور شرکتهای ترکیه و اداره ثبت احوال ارائه کند. این مدارک عبارتند از؛
- مدارک دفتر رسمی شرکت: شامل اجاره نامه، آدرس دقیق و عکس از محل دفتر اصلی شرکت
- اساسنامه: مشخص کردن حوزه فعالیت شرکت در ترکیه، طرح تجاری قوی، معین کردن درصد سهام هر یک از شرکا، تعیین و انتخاب مدیر شرکت و چند نام مناسب برای شرکت
- مدارک هویتی: ارائه اصل پاسپورت هر کدام از شرکا با اعتبار ۶ ماهه، دو قطعه عکس سه در چهار با زمینه روشن
- مدارک اثبات آدرس: ارائه مدارک و اسناد تایید کننده آدرس محل سکونت شما مانند قبض گاز و برق
انواع شرکت در ترکیه
تنوع شرکتهای ثبت شده در ترکیه بر اساس حقیقی و حقوقی بودن، درصد سهام شرکا و خصوصی و عمومی بودن آنها متفاوت است. لذا اگر درصدد آگاهی از شرکتهای هستید که آثار اقامتی برای شما به دنبال دارد داشته و متناسب با وضعیت مهاجرتی شما باشند مطالعه بخش زیر را از دست ندهید.
- شرکت شخصی: شرکتهای شخصی قائم به فرد بوده، نیازی به استخدام فرد دیگر نداشته، مناسب کسبه ترک است. لذا مزیت اقامتی و اجازه کار برای مهاجرین ندارد. نیاز به اساسنامه و ثبت شرکت در اتاق تجارت استانبول نداشته و صرفاً صاحب شرکت دارای کد مالیاتی تجاری است.
- شرکت سهامی: شرکتهای سهامی متشکل از چندین سهامدار و شریک حداقل ۵ شخص حقیقی و حقوقی هستند. میزان سرمایه ثبت شده برای این شرکتها با توجه به نظر صاحب شرکت و بیزینس پلن است. حدود ۲۵ درصد از سرمایه ثبت شده آنها باید در بانک بلوکه شود.
هر شریک میتواند سهم مشخصی از سهام را به دلخواه خریداری کرده و سود و زیان آن بر اساس سهم محاسبه میشود. لذا طبق قانون تجارت ترکیه برگزاری جلسات مجمع عمومی باید با حضور نمایندگان بازرگانی ترکیه باشد. این شرکتهای سهامی دارای دو نوع سهامی عام با بیش از ۲۵۰ سهامدار و سهامی خاص با کمتر از ۲۵۰ شریک هستند.
- شرکت مسئولیت محدود: شرکت با مسئولیت محدود در ترکیه همان شرکت لیمیتد است که حداقل سرمایه برای ثبت آن ۱۰ هزار لیر ترکیه است. این شرکت میتواند یک یا ۵۰ شریک و سهامدار داشته باشد و تبعه شرکا نیز میتواند از اتباع خارجی باشد. لذا ثبت آن باید در اتاق تجارت ترکیه و دفترخانه اسناد رسمی انجام شود، در صورت ورشکستگی سرمایه سهامداران به کل از بین رفته و طلب باقیمانده طلبکاران از اموال شرکت نمیتواند وصول شود.
بیشتر سرمایهگذارانی که در حوزه تولید، واردات صادرات مشغول هستند دارای شرکت با مسئولیت محدود با چند کارمند هستند. برای انجام امور بانکی نیازی به بلوک سرمایه در بانک نبوده، لذا میزان تراکنشها بر حسب سرمایه ثبت شده است. به طور مثال شرکتی با سرمایه ۵۰ هزار لیر امکان تراکنش ۸۰۰ هزار لیری ندارد.
- شرکت مناطق آزاد ترکیه: این نوع شرکت از جمله بهترین شرکتها جهت کارآفرینی است که میتواند اقامت دائم ترکیه را به دنبال داشته باشد. دارای معافیت مالی بوده و امکان انتقال سرمایه و نقدینگی به کشورهای دیگر را دارد، لذا حضور و فعالیت طولانی مدت را نیز در این کشور به دنبال دارد.
افراد میتوانند با داشتن بیزینس پلن و طرح تجارتی و سرمایه ۲ میلیون لیری در مناطق آزاد ترکیه اقدام به ثبت شرکت کنند. شرکت میتواند در زمینه شرکت صرافی، واردات، صادرات، بیمه، بانکداری، انبارداری، خرید فروش، مونتاژ و جداسازی قطعات یا تعمیر و نگهداری باشد.
اخذ اقامت دائم ترکیه از طریق ثبت شرکت
از جمله چالشها و دغدغههای اتباع خارجی علی الخصوص مهاجرین ایرانی این است که آیا میتوان از طریق ثبت شرکت در ترکیه اقامت دائم را به دنبال به دست آورد. لازم به ذکر است ثبت شرکت به خودی خود نمیتواند منجر به اخذ پاسپورت ترکیه و حق شهروندی شود. لذا افراد میتوانند با کارآفرینی و ثبت شرکت و داشتن اجازه کار پس از اقامت موقت، نسبت به اقامت دائم اقدام کنند.
افراد جهت به رسمیت شناخته شدن توسط دولت ترکیه از طریق ثبت شرکت علاوه بر تامین حداقل سرمایه تعیین شده، اقامت ۵ ساله متداول، اثبات درآمدزایی شرکت، اشتغال زایی برای چندین نفر و داشتن املاک غیرمنقول میتوانند از آثار تابعیت و اقامتی دائم برای خود و همه اعضای خانواده برخوردار باشند.
با ثبت شرکت در ترکیه شما موظف به پرداخت مالیات بالا نبوده و با توجه به پروسههای حمایتی ثبت شرکت و هزینههای زندگی مناسب میتوانید از این طریق در وهله اول اقامت موقت و سپس اقامت دائم کسب کنید. اما طبق قوانین جدید اخذ اقامت و تمدید آن افراد ملزم به ارائه پارامترهای زیر هستند.
- داشتن دعوتنامه تجاری از سوی شهروند ترک برای ثبت شرکت
- ورود به ترکیه برای ثبت شرکت با ویزای تجاری
- داشتن دلایل منطقی هدف و بیزینس پلن مشخص و کارآمد
- داشتن کارمندان کافی
- مطلوب بودن میزان فعالیت
- پرداخت مالیات شرکت در موقع معین
جمع بندی
افرادی که علاقمند به سرمایهگذاری در کشور ترکیه هستند با توجه به هزینههای و مراحل ثبتی راحت، مالیاتهای بسیار پایین، میتوانند با تامین سرمایه تعیین شده از سوی دولت، ثبت شرکت در ترکیه ،استخدام کارمندان ترک تبار و خارجی، پرداخت حقوق و مالیات به موقع با داشتن اقامت یک ساله و تمدید آن به مدت ۵ سال، با کسب تابعیت از آثار اقامتی دائم و حق شهروندی ترکیه نیز استفاده کنند. لذا با توجه به پیچیدگیهای افتتاح حساب بانکی و قوانین ثبتی در سازمان امور شرکتها نیاز به تعامل با موسسات مشاور و معتبر در این زمینه است.